De beste gratis designprogrammene

Selv om det aller beste valget er å gå for et designstudio, da gjerne et mindre ett, så hender det vi har lyst til å prøve oss frem i designprogrammer. Kanskje skal vi lage noe helt selv for bruk, eller bare lage en mal som en profesjonell designer kan “pusse” opp. Dessuten, så er det et par ting en må vite om dette. Først og fremst kan designprogrammer være rådyre. De kan koste opp til flere tusen kroner. For din bruk som er beskrevet ovenfor, så finnes det dog mye rimeligere alternativer. I denne artikkelen skal vi gå gjennom de gratis mulighetene du har der ute. Følgende kommer en liste over de beste gratis designprogrammene som du kan få på markedet i dag:

Gravit Designer

Gravit Designer er et designprogram for nettleser, Windows, Mac, Linux og ChromeOS. Med vektordesign kan du benytte deg av dette programmet for alt fra skjerm og ikondesign, til andre oppgaver som presentasjoner og enkle illustrasjoner. Det kanskje aller beste med programmet er den rene looken. Her kan du tilpasse menyer slik at de passer deg, og ikke omvendt slik tilfellet er hos mange lignende programmer. Med de nyeste verktøyene kan du også sikres at du får redigert grafikken akkurat slik du ønsker den. Dessuten lar programmet deg både importere og eksportere de fleste bildefiler. Det lar deg også benytte deg av skyen, slik at du kan jobbe på prosjekter mens du er på farten også.

Vectr

Vecrt er et designprogram til nettleser Windows, Linux og ChromeOS. For den observante leser, så er dette programmet dessverre ikke tilgjengelig for nedlasting til Mac. Det betyr derimot ikke at du ikke kan bruke det i nettleseren på en Mac. Dette programmet er perfekt for deg som jobber med vektordesign i 2D. Programmet fungerer også utmerket som et alternativ til Adobe Illustrator CC. Det er fordi du gjennom dette programmet kan samarbeide med andre helt live. Altså, om du har oppgaver som trenger flere designere, så kan de samarbeide fra hvor som helst, helt samtidig.

SVG-Edit

SVG-Edit er et designprogram tilgjengelig for nettleseren. Programmet bygger på HTML5, CSS3 og Javascript. Her det unike at vektorene er designet ved programmering. Det krever derimot ikke all verdens kunnskap, og de er flinke på å lære deg opp raskt. Dessuten kan du laste ned koden til programmet og endre på dets natur dersom du er skikkelig dreven på programmering. Den eneste ulempen med programmet er at det kun tillater SVG filer. Allikevel må det sies at det er et sprekt alternativ til gratis å være.

Inkscape

Inkscape er et designprogram for Windows, Mac og Linux. Det er med andre ord ikke tilgjengelig i nettleser, men med et godt og bredt utvalg av operativsystemer, så bør ikke det være noe stort problem. Allikevel bør det nevnes at dette er nok et program som kun støtter SVG filer. Dersom du ikke benytter deg av disse, så er det med andre ord ikke programmet for deg. Allikevel kan det være verdt det å endre formatet du jobber i kun for å teste ut dette programmet. Her er det nemlig alpha blending, cloned objects og markers som er de spennenden funksjonen du neppe finner i andre gratisprogrammer.

Uansett hvilken av disse du velger, så bør du huske på at det er helt gratis. Hvorfor ikke bare prøve alle sammen kanskje?